Őszintén: ki az, aki nem szereti a sütőből áramló piskóta illatát? Valahogy nyugodt leszek tőle. Igazán otthonos, ahogy körbeleng a lakásban és betölti a szobát!
Ettől a szörnyű időtől vágytam valami kellemes, színes, könnyed kreálmányra. Az ötletet a McCafé-ból loptam, ahol egyszer ettem egy epres-tejszínes szeletet. A kivitelezésben mégis kissé más koncepciót követtem. A svéd piskóta az alaprecept, míg a krém enyhén vaníliás, a tetején pedig sok sok sok sok, sajnos fagyasztott, de bőven kiváló eper. Igazából az utóbbi hét az eper jegyében telt: eper turmix, eperlé, nyamm. Szóval igazi vidámság vár ha megeszed!
Piskóta:
3dl cukor
1dl melegvíz
3dl liszt
3 tojás
1-2 tk sütőpor
A tojásokat a cukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a meleg vizet, majd a liszttel vegyített sütőporral. 160 fokon megsütjük.
Krém:
200g cukor
200g vaj
1 citrom
1 burbon vaníliás cukor
2 lapzselatin
200 g tejszín
lsd. Tart-de-Citron
2011. február 17., csütörtök
2011. február 12., szombat
Csupa csoki torta
A bátyámnak ma ünnepelük a születésnapját, óriás nagy ebéddel volt kacsamell rosé módra (ahogyan az a Fűszeres Eszternél meg van írva) ruccola saláta, előételnek avokádó krémes rákos falatkák minden nagyon finom volt mindenki degeszre ette magát. Deszsertnek meg mini citromos torták és ez a csupa csoki torta!!!
Kapott ajándékba az ünnepelt egy GPS-t , amit ezekkel a szavakkal köszönt meg (nem egészen pontosan): "Huhha ez nagyon jó, mert néha elveszek nagyon gyakran!"
Tészta:
6 tojás
18 dkg cukor
20 dkg liszt
6 ek. meleg víz
2 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a apránként a vizet, utána a fehérjét keményre verjük a mixerrel. Felváltva hozzáadjuk a lisztet( és a száraz alapanyagokat ) a tojásfehérjével, formába öntjük és 160 fokon 30 percig sütjük.
Krém
4 tábla étcsoki
2dl tejszín
16 dkg vaj
Az egészet lábosban lassú tűzön megmelegítjük amíg fel nem olvad minden komponens, majd hagyjuk kihülni és használat előtt a mixerrel kikeverjük.
A tortát 3 lapra vágjuk és megtöltjük, és a tetejét is befedjük vele!
Karamellizált mogyoró
Cukrot pár csep vízzel megkaramellizáljuk már amikor elérte az arany barna színt levesszük tűzről és a mogyoró hurkapálcára rászúrjuk megmártogatjuk és "húzzuk" rá egy vágódeszkára majd hagyjuk kihülni és óvatosan távolítsuk el a hurkapálcikát.
2011. február 8., kedd
Tiramisu
Ez még azon a hétvégén készült amikor a panna cotta, igazi olasz hétvégénk volt: lasagne, panna cotte , tiramisu...
Csak most posztolom, mert a múlt héten akadt még egy kis vizsgázni valom, utána meg elmentünk síelni:)))) Csupa napfény volt meg szél be nagyon jó volt!!!!

Hozzávalók:
6 tojás
500g mascarpone
3 burbon vanília
6 ek. cukor
babapiskóta
kávé
brandy
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukor felével és a vaníliával, majd hozzáadjuk a mascarponehoz. A feherjét nem túl kemény habbá verjük a maradék cukorral és a mascarpones masszához keverjük óvatosan.
A piskótákat a brandys kávéba ásztatjuk. Egy réteg piskóta, egy réteg krém ismételjük ameddig jól esik, majd a tetejére krémet és fahéjas kakaót szórunk a tetejére!
Plusz ötlet: lehet hozzá rakni fagyasztott erdei gyümölcs mixet!!!
Minden "kutya őrültnek" ajánlom ezt az oldalt ahol jelenleg egy szuper játék folyik katt ide: http://davirdogdesign.blogspot.com/
vaaaaggggy: http://www.facebook.com/#!/pages/davir-dog-design/3346315
Rettegjetek mert újra lesz sorsolás nem sokára, amúgy írjátok meg melyik a kedvenc sütitek.
Csak most posztolom, mert a múlt héten akadt még egy kis vizsgázni valom, utána meg elmentünk síelni:)))) Csupa napfény volt meg szél be nagyon jó volt!!!!

Hozzávalók:
6 tojás
500g mascarpone
3 burbon vanília
6 ek. cukor
babapiskóta
kávé
brandy
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukor felével és a vaníliával, majd hozzáadjuk a mascarponehoz. A feherjét nem túl kemény habbá verjük a maradék cukorral és a mascarpones masszához keverjük óvatosan.
A piskótákat a brandys kávéba ásztatjuk. Egy réteg piskóta, egy réteg krém ismételjük ameddig jól esik, majd a tetejére krémet és fahéjas kakaót szórunk a tetejére!
Plusz ötlet: lehet hozzá rakni fagyasztott erdei gyümölcs mixet!!!
Minden "kutya őrültnek" ajánlom ezt az oldalt ahol jelenleg egy szuper játék folyik katt ide: http://davirdogdesign.blogspot.com/
vaaaaggggy: http://www.facebook.com/#!/pages/davir-dog-design/3346315
Rettegjetek mert újra lesz sorsolás nem sokára, amúgy írjátok meg melyik a kedvenc sütitek.
2011. január 22., szombat
Karamellás Panna cotta
Ez a világ leggyorsabb desszertje! Tényleg nem munka igényes, ami időbe telik az az, hogy megdermedjen a hűtőben! De zseniális egyszerű, gyors és finom! Csináltam a Zseninek, kettőt pislogtam és már nem volt semmi a kis csatos üvegben. Irtó gyorsan eltüntette!

Hozzávalók (2 adag)
2dl tejszín
1dl tej
2ek cukor
1 burbon vanília
2,5 db lapzselatin
A tejet, tejszínt, cukrokat felforralom, elkeverem a beáztatott zselatinnal ,hagyjuk kihűlni. Ha már teljesen hideg, jól megkeverjük és az edényekbe töltjük, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Közben 2-3 evőkanálnyi cukrot megkaramellizálok a tűzön, hozzáadok 2 teáskanál vajat, majd apránként öntök hozzá tejet (evőkanalanként). Meg kell találni azt a pontot, ahol kellően híg, de nem folyós. Tálalás előtt ráöntjük. Én még daráltam a tetejére karamllás vaníliás cukrot amit a Kotányitól lehet megvenni!
Hozzávalók (2 adag)
2dl tejszín
1dl tej
2ek cukor
1 burbon vanília
2,5 db lapzselatin
A tejet, tejszínt, cukrokat felforralom, elkeverem a beáztatott zselatinnal ,hagyjuk kihűlni. Ha már teljesen hideg, jól megkeverjük és az edényekbe töltjük, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Közben 2-3 evőkanálnyi cukrot megkaramellizálok a tűzön, hozzáadok 2 teáskanál vajat, majd apránként öntök hozzá tejet (evőkanalanként). Meg kell találni azt a pontot, ahol kellően híg, de nem folyós. Tálalás előtt ráöntjük. Én még daráltam a tetejére karamllás vaníliás cukrot amit a Kotányitól lehet megvenni!
2011. január 10., hétfő
Epres mascarpones cupcake
Egy gyors muffin alaptésztát kell készíteni, mint a banános csokis muffin esetében, csak kakaó nélkül. Majd ugyanúgy meg kell sütni 160°C-on.
A krémhez
25 dkg mascarpone
20 dkg eper lekvár
fél citrom héj,lé
Összekeverjük az egészet, majd közepes csővel ellátott nyomózsákba töltjük. A muffinok tetején kis gúlákat vágunk ki, mint egy fajta kalap, és jól bele nyomjuk a csövet. Majd az egész kis üreget megtöltjük és vissza helyezzük a kalapokat. Az egészet bevonjuk a krémmel, megszórjuk színes szórócukkorral!
Csak a kreatív énemet élem ki a vizsga időszakba! :)
A krémhez
25 dkg mascarpone
20 dkg eper lekvár
fél citrom héj,lé
Összekeverjük az egészet, majd közepes csővel ellátott nyomózsákba töltjük. A muffinok tetején kis gúlákat vágunk ki, mint egy fajta kalap, és jól bele nyomjuk a csövet. Majd az egész kis üreget megtöltjük és vissza helyezzük a kalapokat. Az egészet bevonjuk a krémmel, megszórjuk színes szórócukkorral!
Csak a kreatív énemet élem ki a vizsga időszakba! :)
2010. december 20., hétfő
Karácsonyi meglepetés!!
A nyertesnek gratulálok, bármely süteményt választhatja! Kedves Davir várom a jelentkezésed! Boldog Karácsonyt kívánok!
mokkás csók
Vasárnap lévén, Zseni unszolt,hogy ne törjem meg a hagyományt. 
Kiválasztotta, melyik legyen amelyik gyorsan készül el. De sajnos túl nagyok lettek és nem szépen sültek meg. Törékenyek voltak, de Zseni szerint finomak (nekem nem ízlett).
Viszont ma, feszültség oldás gyanánt kicsit másképp készítettem habcsókokat, és hozzájuk ugyanazt a mokka krémet csináltam.
A habkarika gyerekkoromban kultikus volt. Mi minden karácsonykor kaptunk egy kis zacskóval, de soha nem akasztottuk fel a fára, hanem egyből megettük a testvéremmel.
Habcsók:
4 szobahőmérsékletű tojásfehérje
150g porcukor
50g porcukor
50g keményítő
A fehérjéket csipet sóval folyamatosan kemény habbá verjük. közbe, Miközben hozzá adjuk kanalanként a porcukrot, nem kapcsoljuk ki a gépet. Amikor hozzá adtuk a 150g porcukrot, verjük tovább 2-3 percig, majd a keményítővel összeszitált porcukrot kanalanként szitáljuk bele, és kézi habverővel keverjük el.
Nyomózsákba tesszük és cuki kis halmokat készítünk. Megszórjuk színes szórócukorral és előmelegített 100°C-os légkeveréses sütőbe tesszük és fakanállal kitámasztjuk az ajtót. Három órán át szárítjuk így.
Mokka krém:
1/2 dl tejszín
50g csoki
30g vaj
késhegy fahéj
1kk finomra őrőlt kávé
2ek rum
A vajat, a csokit és a tejszínt gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és hűlni hagyjuk 2 órán át.
Kiválasztotta, melyik legyen amelyik gyorsan készül el. De sajnos túl nagyok lettek és nem szépen sültek meg. Törékenyek voltak, de Zseni szerint finomak (nekem nem ízlett).
Viszont ma, feszültség oldás gyanánt kicsit másképp készítettem habcsókokat, és hozzájuk ugyanazt a mokka krémet csináltam.
A habkarika gyerekkoromban kultikus volt. Mi minden karácsonykor kaptunk egy kis zacskóval, de soha nem akasztottuk fel a fára, hanem egyből megettük a testvéremmel.
Habcsók:
4 szobahőmérsékletű tojásfehérje
150g porcukor
50g porcukor
50g keményítő
A fehérjéket csipet sóval folyamatosan kemény habbá verjük. közbe, Miközben hozzá adjuk kanalanként a porcukrot, nem kapcsoljuk ki a gépet. Amikor hozzá adtuk a 150g porcukrot, verjük tovább 2-3 percig, majd a keményítővel összeszitált porcukrot kanalanként szitáljuk bele, és kézi habverővel keverjük el.
Nyomózsákba tesszük és cuki kis halmokat készítünk. Megszórjuk színes szórócukorral és előmelegített 100°C-os légkeveréses sütőbe tesszük és fakanállal kitámasztjuk az ajtót. Három órán át szárítjuk így.
Mokka krém:
1/2 dl tejszín
50g csoki
30g vaj
késhegy fahéj
1kk finomra őrőlt kávé
2ek rum
A vajat, a csokit és a tejszínt gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és hűlni hagyjuk 2 órán át.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)