2010. december 20., hétfő

Karácsonyi meglepetés!!

Minden kedves követőmnek köszönöm, hogy figyelemmel kísérte a blogon a történéseket. Ezek után videó sorsolás lesz, hogy láthassátok, nincs se csalás, se ámítás! A legközelebbi sorsolás most lesz:

A nyertesnek gratulálok, bármely süteményt választhatja! Kedves Davir várom a jelentkezésed! Boldog Karácsonyt kívánok!

mokkás csók

Vasárnap lévén, Zseni unszolt,hogy ne törjem meg a hagyományt.
Kiválasztotta, melyik legyen amelyik gyorsan készül el. De sajnos túl nagyok lettek és nem szépen sültek meg. Törékenyek voltak, de Zseni szerint finomak (nekem nem ízlett).
Viszont ma, feszültség oldás gyanánt kicsit másképp készítettem habcsókokat, és hozzájuk ugyanazt a mokka krémet csináltam.
A habkarika gyerekkoromban kultikus volt. Mi minden karácsonykor kaptunk egy kis zacskóval, de soha nem akasztottuk fel a fára, hanem egyből megettük a testvéremmel.


Habcsók:
4 szobahőmérsékletű tojásfehérje
150g porcukor
50g porcukor
50g keményítő

A fehérjéket csipet sóval folyamatosan kemény habbá verjük. közbe, Miközben hozzá adjuk kanalanként a porcukrot, nem kapcsoljuk ki a gépet. Amikor hozzá adtuk a 150g porcukrot, verjük tovább 2-3 percig, majd a keményítővel összeszitált porcukrot kanalanként szitáljuk bele, és kézi habverővel keverjük el.
Nyomózsákba tesszük és cuki kis halmokat készítünk. Megszórjuk színes szórócukorral és előmelegített 100°C-os légkeveréses sütőbe tesszük és fakanállal kitámasztjuk az ajtót. Három órán át szárítjuk így.

Mokka krém:
1/2 dl tejszín
50g csoki
30g vaj
késhegy fahéj
1kk finomra őrőlt kávé
2ek rum

A vajat, a csokit és a tejszínt gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és hűlni hagyjuk 2 órán át.

2010. december 15., szerda

Nyeremény vol.2


Megdolgozott a macska rendesen, biztos a hóesés miatt de nehezen választott. Végül ráharapott szó szerint a nyertesre.(talén lehet hogy éhes, nem engedem az akvárium közelébe)
A Nyertesünk nem más mint Varga Eszter !!!
Yuhhhuuu Gratulálok és remélem valami nagyon jó süteményt választ ami igazán kihívásokkal teli!! ( ne feldd a régi bejegyzéseket megnézni!)
Várom a nyertes jelentkezését.
Köv sorsolás: ha elérem a húsz rendszeres olvasót!!
Meg az is előfordulhat, hogy lesz karácsonyi meglepetés sorsolás, ki tudja majd a Baby Jesus eldönti:)
( vagy az egyetem)

2010. december 12., vasárnap

Mézes sütemény grilázzsal

Ma eljött advent harmadik vasárnapja. Végre majdnem mindenki otthon, a bátyámék is haza jöttek, csak a Zseni nincs itt. Végülis ebéd után ettük meg a mézes csodát, nem élte meg az estét, pedig akkor még jobb lett volna! Kicsit elrontottam, mert pudingot kellett készítani és kicsit sokat beszéltem főzés közben... Így nem lett eléggé sűrű, de az íze így is ini fini volt. A receptet a decemberi Stahl magazinban találtam!
Mézes szelet:

Töltelék:
3,5 dl tej
1 vaníliarúd
1 csomag vaníliás pudingpor
2 ek. cukor
2 ek. méz
20 dkg vaj

Grillázs:
10 dkg mogyoró
5 dkg cukor
5 dkg méz


Piskóta:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 csipet só

Összeállításhoz:
0,5 dl forró víz
5 dkg méz
15 dkg málnalekvár
1 citrom reszelt héja

Töltelékhez: a tejet a vanília kikapart belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön felfőzük. Még melegen lassú fokozaton folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a vajat és a cukrot meg a mézet. Sűrű krémmé dermesztjük kb. fél napig a hűtőben.
Piskótához: előmelegítjük a sütőt 160 fokra , egy 40*30 cm tepsit beterítünk sütőpapírral. a tojásokat a cukorral 6-8 perc alatt habosra keverjük majd hozzá forgatjuk a lisztet. Egyenletesen eosztlatjuk a tepsiben.
Grillázs: Mogyorót,mézet, cukrot addig tartjuk mérsékelt tűzön amíg a cukor és a méz nem karamellizálódik meg ( 10 perc) Ezután vékony rétegbe sütőpapírra terítjük és hagyjuk kihűlni.
A kihült piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal, és felszeleteljük 3 egyenlő csíkra. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével , rákenjük a mézes töltelék 1/3-at. Ezután ráhelyezünk egy másik lapot amelyet megkenünk a lekvár maradványával és a mézes krém 1/3-val . Rátesszük az utolsó lapot, és a süti tetejét és oldalát bekenjük a töletlékkel. Utána megszórjuk a durvára tört grilázzsal. Tálalásig 1 napot állni hagyjuk!

2010. december 6., hétfő

Diós szelet

Advent második vasárnapján csak a Zseni meg én voltunk otthon, de hősiesen, közös erővel elkészítettük a süteményt: Zseni volt a kukta, én meg a góré.
Valamelyik karácsonyra kaptam egy Lajos Mari féle Karácsonyi sütemények receptes könyvet. Anyának még múlthéten megadtam a jogot, hogy válasszon belőle: mit csináljak a második gyertya gyújtásra. Sacher alaptésztás diós szelet mellett döntött, mondanom sem kell, ez se az a zsírégető fajta. Az első napon még megelégedtem azzal, hogy csak megillatoltam, de ma már meg is kellett kóstolnom!


Hozzávalók:
Tészta:

6 tojás
200g étcsokoládá
100g liszt
200g dió
250g vaj
200g cukor
1/2 tk. őrőlt szegfűszeg
1/2 tk. fahéj

Máz:
Sárgabarack lekvár
100g étcsokoládé
1ek olaj
35 db fél dió

A vajat a cukorral habosra kikeverem. Egyenként hozzáadom sárgáját, habosra keverem, hozzáadom a megolvasztott csokoládét. A liszthez hozzáadom a darált diót és a fűszereket. Most jöhet a tojások fehérjéjének LÁGY habbá verése (nem szabad túl keménynek lennie). A vajas masszához hozzákeverjük a fehérjék 1/3 -át majd a diós liszt 1/3-át. Így folytatjuk míg végül el nem fogy! :)
Előmelegített sütőben 160 fokon 20-30 percig sütjük!

A mázhoz a csokit pára felett megolvasztjuk az olajjal együtt, majd rákenjük a sárgabarackkal bekent süteményünk tetejére. Sorba rárakjuk a diókat és hagyjuk megdermedni!
És Voilá! Bon appetite!

Jah, a csokimázam nem sikerült szépre: ronda de finom!

Nyeremény muffin

Átadtam Cherrymajának a nyeremény muffint. Citromosat választott, IKEA-s formában, IKEA-s kapszliba.
Zseni itt volt a hétvégén és kényszerített, hogy fényképezzük a sütikészítés stádiumait! :D Persze az előkészületek alatt sült a sütőben a gesztenye (from Tesco), de minden egyes darabja tökéletes volt (kivéve azt a néhány férgest, ahol konstatáltuk, hogy meglehetősen rossz érzés lehet megsülni)!



Voltunk a karácsonyi vásárban, Fridával meg Zsenivel. Ettünk tökipompost, ami jobb lett volna több tejföllel a tetején. Ittunk forraltbort is ami meg kevesebb cukorral lett volna ihatóbb (tudom, tudom, reklamálok...), és vettünk Mennyei Mannát desszertnek. Egy baj volt a vásárral: este nyolckor pikk pakk bezárt! Pedig mi lehettünk volna a Vásár Fiai!
Ja és persze a többiek nemcsak, hogy Bécsben jártak a hétvégén, hanem Pozsnyban is! Irigy voltam rájuk jócskán!