2010. december 20., hétfő

mokkás csók

Vasárnap lévén, Zseni unszolt,hogy ne törjem meg a hagyományt.
Kiválasztotta, melyik legyen amelyik gyorsan készül el. De sajnos túl nagyok lettek és nem szépen sültek meg. Törékenyek voltak, de Zseni szerint finomak (nekem nem ízlett).
Viszont ma, feszültség oldás gyanánt kicsit másképp készítettem habcsókokat, és hozzájuk ugyanazt a mokka krémet csináltam.
A habkarika gyerekkoromban kultikus volt. Mi minden karácsonykor kaptunk egy kis zacskóval, de soha nem akasztottuk fel a fára, hanem egyből megettük a testvéremmel.


Habcsók:
4 szobahőmérsékletű tojásfehérje
150g porcukor
50g porcukor
50g keményítő

A fehérjéket csipet sóval folyamatosan kemény habbá verjük. közbe, Miközben hozzá adjuk kanalanként a porcukrot, nem kapcsoljuk ki a gépet. Amikor hozzá adtuk a 150g porcukrot, verjük tovább 2-3 percig, majd a keményítővel összeszitált porcukrot kanalanként szitáljuk bele, és kézi habverővel keverjük el.
Nyomózsákba tesszük és cuki kis halmokat készítünk. Megszórjuk színes szórócukorral és előmelegített 100°C-os légkeveréses sütőbe tesszük és fakanállal kitámasztjuk az ajtót. Három órán át szárítjuk így.

Mokka krém:
1/2 dl tejszín
50g csoki
30g vaj
késhegy fahéj
1kk finomra őrőlt kávé
2ek rum

A vajat, a csokit és a tejszínt gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és hűlni hagyjuk 2 órán át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése