2010. december 12., vasárnap

Mézes sütemény grilázzsal

Ma eljött advent harmadik vasárnapja. Végre majdnem mindenki otthon, a bátyámék is haza jöttek, csak a Zseni nincs itt. Végülis ebéd után ettük meg a mézes csodát, nem élte meg az estét, pedig akkor még jobb lett volna! Kicsit elrontottam, mert pudingot kellett készítani és kicsit sokat beszéltem főzés közben... Így nem lett eléggé sűrű, de az íze így is ini fini volt. A receptet a decemberi Stahl magazinban találtam!
Mézes szelet:

Töltelék:
3,5 dl tej
1 vaníliarúd
1 csomag vaníliás pudingpor
2 ek. cukor
2 ek. méz
20 dkg vaj

Grillázs:
10 dkg mogyoró
5 dkg cukor
5 dkg méz


Piskóta:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 csipet só

Összeállításhoz:
0,5 dl forró víz
5 dkg méz
15 dkg málnalekvár
1 citrom reszelt héja

Töltelékhez: a tejet a vanília kikapart belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön felfőzük. Még melegen lassú fokozaton folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a vajat és a cukrot meg a mézet. Sűrű krémmé dermesztjük kb. fél napig a hűtőben.
Piskótához: előmelegítjük a sütőt 160 fokra , egy 40*30 cm tepsit beterítünk sütőpapírral. a tojásokat a cukorral 6-8 perc alatt habosra keverjük majd hozzá forgatjuk a lisztet. Egyenletesen eosztlatjuk a tepsiben.
Grillázs: Mogyorót,mézet, cukrot addig tartjuk mérsékelt tűzön amíg a cukor és a méz nem karamellizálódik meg ( 10 perc) Ezután vékony rétegbe sütőpapírra terítjük és hagyjuk kihűlni.
A kihült piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal, és felszeleteljük 3 egyenlő csíkra. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével , rákenjük a mézes töltelék 1/3-at. Ezután ráhelyezünk egy másik lapot amelyet megkenünk a lekvár maradványával és a mézes krém 1/3-val . Rátesszük az utolsó lapot, és a süti tetejét és oldalát bekenjük a töletlékkel. Utána megszórjuk a durvára tört grilázzsal. Tálalásig 1 napot állni hagyjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése