2011. március 8., kedd

Alfajores


Réges rég történt,hogy a Zsenivel szerelmbe estünk,hát ez alkalomból készítettem ezeket a szíveket (a giccs kedvért). Amúgy meg nagyon régen szeretett volna ilyet enni és én el is készítettem neki, de egyszer csak a hűtöt megszállták a sáskák neki meg egy kókuszmorzsa sem maradt.
Most a hibámból tanulva jó mélyre elrejtettem a kincset így nem lett az enyészeté!!
Az egész recept innen van.

A tésztához:
6 dkg cukor
15 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő 1 csipet só
12½ dkg vaj
2 tojássárgája
1 vaníliarúd
A dulce de lechéhez:
3 tubus sűrített tej

Az összeállításhoz:
Kb. 12½ dkg dulce de leche
Kb. 5 dkg kókuszreszelék



Először a dulce de leche jön. Ehhez előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn a legmagasabb fokozat), majd egy kis méretű, sekélyebb jénai tálba nyomjuk az összes sűrített tejet. Ezután a jénait beletesszük egy akkora nagy tepsibe, hogy a jénai bőven elférjen benne.
Amint a sütő eléri a megfelelő hőfokot, vizet forralunk, és a tepsiben várakozó jénai köré öntjük a vizet úgy, hogy annak a feléig érjen. Gyorsan letakarjuk a tepsiket alufóliával, majd óvatosan betoljuk az egészet a forró sütőbe.

Kb. 2 óra alatt - 30 percenként átkeverve, és ha kell, a jénai alatt a forró vizet pótolva - a sűrített tejből nagyon sűrű, aranybarna színű karamellkrém lesz. Ekkor kivesszük a jénait a vizes fürdőből, és a dulce de lechet félre tesszük hűlni, amíg elkészítjük a sütemény tésztáját.

Késes betétű robotgépben összekeverjük a cukrot, a lisztet, a keményítőt, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a sót. Kockákra vágva hozzátesszük a vajat, majd az egészet összemorzsoltatjuk a géppel. A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojássárgájákat, aztán kézzel összedolgozzuk a tésztát. Minél gyorsabban összeáll, annál jobb.

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd a 2 tészta-adagot 2 sütőpapír közt 2-2 mm vékonyra nyújtjuk úgy, hogy a tészta széleit nyújtás közben elegyengetjük, így könnyebb lesz a kiszúrás. Mindkét tésztalapot a sütőpapírok közt hagyjuk, és betesszük 30 percre a hűtőbe.

A sütéshez előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és 2 nagy tepsibe sütőpapírt terítünk. A kinyújtott tésztákat 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a korongokat áttesszük egymástól 2 cm-re a tepsikre. (Egyszerre mindig csak egy adag tésztával foglalkozunk, a másik addig a hűtőben marad.)
A kekszeket 8-10 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után.

Ha a kekszek kihűltek, 2-2 darabot összeragasztunk 1-1 csapott teáskanál kihűlt dulce de lechével. (Ha nem frissen készült a dulce de leche, akkor az összeállításnál késsel kenjük meg a sütiket.) Ezután az oldalukra is kenünk belőle, és kókuszreszelékben meghemperegetjük őket.

Most pedig ünnepélyesen közlöm a nyertes nevét!
Persze a sorsolás eszközeit is elsorlom:
1.végy egy horkoló-fortyogó alvó segéd ebet
2.egy fa dobozt, amelyben elhelyezed a galacsinná formázott résztvevőket
3.egy szerencse kezet,amely kihúzza a nyertest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése