2011. február 28., hétfő

Gyermekkori élmény-parádé

Először azt találtam ki, hogy mindenki írja meg melyik volt a kedvenc süteménye gyerekkorában, de aztán rájöttem, hogy kicsi az esélye, hogy pont ugyanazt meg tudnám csinálni, és sikerülne is ugyanazt elérnem (persze ha véletlenül igen, akkor nagy lenne az öröm). De túl nagy a kockázat, én meg kockázat kerül vagyok mostanság.
Így arra jutottam, hogy meg kérlek titeket, osszátok meg velem, hogy mely étel az amely leginkább kellemes érzéssel tölt el benneteket, "pont mint gyerekkoromban..."

Nekem a gofri mellett (mint megírtam) például a kifli Rámával és kis sóval. De nem akármilyen kifli csakis az amelyiket Kysucában lehet venni, ami még sűrű nem felfújt. És nem is mindegy, hol kerül elfogyasztásra ez a pompás reggeli: csak Kamencen (város rész) és ott is csak a nagybátyámék konyhájában, olyan reggel 8-9 között 1,5 óra Tom&Jerry video kazetta bámulása után. Hajaj! Be szép idők voltak azok, sok nyarat töltöttem ott. Hmmmmmmmm...

Szóval ehhez hasonló íz&emlék kombinációkat várok!

Természetesen a kommentelők közül sorsolok, és az nyertes a már megszokott módon választhat a blogból egy sütit, amelyet elkészítek.
A játék március 8.-ig tart!!
ps: lehet kommentelni itt is és a FB-on is!

2011. február 17., csütörtök

Epres szelet

Őszintén: ki az, aki nem szereti a sütőből áramló piskóta illatát? Valahogy nyugodt leszek tőle. Igazán otthonos, ahogy körbeleng a lakásban és betölti a szobát!
Ettől a szörnyű időtől vágytam valami kellemes, színes, könnyed kreálmányra. Az ötletet a McCafé-ból loptam, ahol egyszer ettem egy epres-tejszínes szeletet. A kivitelezésben mégis kissé más koncepciót követtem. A svéd piskóta az alaprecept, míg a krém enyhén vaníliás, a tetején pedig sok sok sok sok, sajnos fagyasztott, de bőven kiváló eper. Igazából az utóbbi hét az eper jegyében telt: eper turmix, eperlé, nyamm. Szóval igazi vidámság vár ha megeszed!

Piskóta:
3dl cukor
1dl melegvíz
3dl liszt
3 tojás
1-2 tk sütőpor

A tojásokat a cukorral kikeverjük, apránként hozzáadjuk a meleg vizet, majd a liszttel vegyített sütőporral. 160 fokon megsütjük.

Krém:
200g cukor
200g vaj
1 citrom
1 burbon vaníliás cukor
2 lapzselatin
200 g tejszín
lsd. Tart-de-Citron

2011. február 12., szombat

Csupa csoki torta



A bátyámnak ma ünnepelük a születésnapját, óriás nagy ebéddel volt kacsamell rosé módra (ahogyan az a Fűszeres Eszternél meg van írva) ruccola saláta, előételnek avokádó krémes rákos falatkák minden nagyon finom volt mindenki degeszre ette magát. Deszsertnek meg mini citromos torták és ez a csupa csoki torta!!!
Kapott ajándékba az ünnepelt egy GPS-t , amit ezekkel a szavakkal köszönt meg (nem egészen pontosan): "Huhha ez nagyon jó, mert néha elveszek nagyon gyakran!"

Tészta:
6 tojás
18 dkg cukor
20 dkg liszt
6 ek. meleg víz
2 ek. kakaó
1 cs. sütőpor

A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a apránként a vizet, utána a fehérjét keményre verjük a mixerrel. Felváltva hozzáadjuk a lisztet( és a száraz alapanyagokat ) a tojásfehérjével, formába öntjük és 160 fokon 30 percig sütjük.

Krém
4 tábla étcsoki
2dl tejszín
16 dkg vaj

Az egészet lábosban lassú tűzön megmelegítjük amíg fel nem olvad minden komponens, majd hagyjuk kihülni és használat előtt a mixerrel kikeverjük.
A tortát 3 lapra vágjuk és megtöltjük, és a tetejét is befedjük vele!

Karamellizált mogyoró

Cukrot pár csep vízzel megkaramellizáljuk már amikor elérte az arany barna színt levesszük tűzről és a mogyoró hurkapálcára rászúrjuk megmártogatjuk és "húzzuk" rá egy vágódeszkára majd hagyjuk kihülni és óvatosan távolítsuk el a hurkapálcikát.

2011. február 8., kedd

Tiramisu

Ez még azon a hétvégén készült amikor a panna cotta, igazi olasz hétvégénk volt: lasagne, panna cotte , tiramisu...
Csak most posztolom, mert a múlt héten akadt még egy kis vizsgázni valom, utána meg elmentünk síelni:)))) Csupa napfény volt meg szél be nagyon jó volt!!!!



Hozzávalók:
6 tojás
500g mascarpone
3 burbon vanília
6 ek. cukor
babapiskóta
kávé
brandy

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukor felével és a vaníliával, majd hozzáadjuk a mascarponehoz. A feherjét nem túl kemény habbá verjük a maradék cukorral és a mascarpones masszához keverjük óvatosan.
A piskótákat a brandys kávéba ásztatjuk. Egy réteg piskóta, egy réteg krém ismételjük ameddig jól esik, majd a tetejére krémet és fahéjas kakaót szórunk a tetejére!
Plusz ötlet: lehet hozzá rakni fagyasztott erdei gyümölcs mixet!!!

Minden "kutya őrültnek" ajánlom ezt az oldalt ahol jelenleg egy szuper játék folyik katt ide: http://davirdogdesign.blogspot.com/
vaaaaggggy: http://www.facebook.com/#!/pages/davir-dog-design/3346315


Rettegjetek mert újra lesz sorsolás nem sokára, amúgy írjátok meg melyik a kedvenc sütitek.