2010. november 23., kedd

Princesstårt, avagy a svéd herecgnőtorta


Szóval az egész ott kezdődött, hogy rajongója vagyok a svéd életvitelnek, főleg a hideg tekintetében, ugyanis ott még tudják mit jelent a mínusz fok. Tavaly télen voltunk Stockholmba, ahol -20 fok volt de mindez eltörpült amellett,hogy milyen rövid de tartalmas kirándulásunk volt. (egy akadály volt a repülés, nem szeretek repülni)Gasztronómiai tekintetből is tanulságos volt a kirándulás, és másból is. Vegyük például ,hogy egy körülbelül 10 évvel ezelőtti útikönyvvel mentünk, kulturálisan nem voltak hiányosságok, de az étterem ajánló szempontjából már igen.
Családias tipikus svéd konyhával rendelkező étteremnek írták le és egy "szivárvány" étterem és bár (mondjuk úgy hogy lounge) volt,de a szakácsot valószínűleg megtartották mert a húsgolyó nagyon finom volt krumplipürével a kiszolgálás hibátlan volt. Úgyhogy ha arra jártok nézzetek be.Egész pontosan ide
Sok szónak egy vége, a tortát most fedeztem fel a nyáron amikor a svéd Herecgnő feleségül ment a volt személyedzőjéhez Midsommar-kor (jun.24-én) Ennek örömére még a Pesti Ikeaban is Princesstårt volt ,plusz egy régi Príma konyhában találtam receptet hozzá, így semmi nem állíthatott meg attól,hogy véghezvigyem a születésnapomra!


A hozzávalók:

Tészta:
3 tojás
3dl (30 dkg) cukor
1dl meleg víz
3dl(18-20dkg finomliszt
1-2 tk.sütőpor

Krém:
2 tojássárgája
3ek. cukor
2 burbon vaniliás cukor
3dl tej
1-2 ek keméynítő

Málnalekvár
5dl növényi tejszín
40 dkg 2*/3* marcipán massza

A tészta elkészítése: Egész tojásokat a cukorral először kis fokozaton aztán egyre erősebben habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a meleg vizet. A lisztet sütőporral vegyítem és óvatosan a masszához adom. A sütőt légkeverésen 165 fokra (egyébként 180 fokra) melegítjük és a tésztát kivajazott kilisztezett formába öntjük , 40 percig (tűpróbáig ) süssük.
A krémhez a sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet apránként, majd a végén a keményítőt. Vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. (Ami egy türelem játék) Majd hagyjuk kihűlni többszöri kevergetés mellett.
Ha a tészta kihűlt 3 részre vágjuk. Az elsőt megkenjük vastagon málnalekvárral, ráhelyezzük a másodikat arra mehet az összes vanília krém, majd a tetejére a harmadik. A tejszínt keményre verem ( nem szeretem a növényi tejszínt de ez az ami kezelhető a marcipán illetve fondant befedés esetén.) vakondtúrásszerűen ráhalmozom.
A marcipánt keményítővel enyhén meghintett deszkán kinyújtom ( vékonyra 2-3mm) és ráborítom a tortára. Ha keletkeztek levegő buborékok azokat kisimítom, vagy ha nem megy tűvel megszurkálom:)

A végeredmény egy a reklámokból ismert szlogen csábítóan lágy habkönnyű finomság, de a kalória számlálás nem ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése